SPS-Security
Secure, Protect & Service

Nieuws


Terug naar overzicht

29-01-2020

Dringen aan de poort

Hoe komen we aan voldoende beveiligers? Leon Vincken blogt over de arbeidsmarkt van de toekomst.


Het wordt dringen aan de poort van de arbeidsmarkt. Wie bakt straks nog ons brood? Wie maakt onze fiets? En dat zijn nog de eenvoudige vragen. Wie deelt straks de bekeuringen uit? Ja, die is ook snel op te lossen: foto hier, foto daar en nog een slim apparaat elders en de bekeuring valt gelijk in je overheidsmailbox of wordt direct gecasht van je rekening. Nou deze dan: wie beveiligt het festival waar we al onze vrije tijd graag doorbrengen? Druk van de dagelijkse arbeid, kinderopvang, zorg voor onze naasten en onderhouden van een schone en veilige buurt. Al die streamingdiensten en social media zijn leuk, maar dat is toch een ander soort beleving dan ontspannen op vakantie, een weekendje weg of een topfestival bezoeken.

Ja, als we echt gaan nadenken over de toekomst en we pakken er zomaar de laatste inzichten bij, dan is het even schrikken: waar zijn de arbeidskrachten te vinden? Iedereen is gepensioneerd of volop aan het werk in de zorg, onderwijs, openbare voorzieningen of politie en defensie. Vergeet niet de logistiek om alle goederen die we van grote pakhuizen naar onze wooneenheden verplaatsen. Zijn we niet aan het werk dan ondersteunen we elders waar het knelt in onze directe omgeving. Welke ondernemer staat straks met lege handen? Welke voorzieningen kunnen we straks niet meer leveren aan elkaar? Ik heb geen idee. Het lijkt ook veel op een rampenscenario en die worden juist in de beveiliging goed vooraf doordacht en van beheersmaatregelen voorzien.

Natuurlijk staat daarom de arbeidsmarkt bovenaan ons lijstje. Wij willen straks niet de ondernemers met bedrijven zijn die aan de poort dringen voor arbeidskrachten. Wij willen juist dat deze de andere kant op staan te dringen om bij ons aan de slag te kunnen. Zelfstandig, in loondienst, met een oproep-, los of vast contract. Maakt niet uit, als het maar past voor die arbeidskracht. Voor ieder is er iets te halen. Want één ding weten we wel zeker: zonder beveiliging gaat het in onze huidige samenleving niet lukken. We kunnen nog zoveel robotiseren, automatiseren, artificial intelligence-achtige zaken ontwikkelen: de beveiliger on the spot blijft noodzakelijk. Veiligheidsissues kennen unieke situaties waarop getrainde professionals kunnen optreden. Van verkeersregelaars tot beveiligers aan de poort. Van luchthavenbeveiligers tot douane, marechaussee en politie. In de keten zijn we allemaal heel hard nodig.

Zaak is het nu om niet allemaal aan diezelfde poort te dringen maar juist bij elkaar aansluiting te zoeken. Het veiligheidsdomein is een groot domein met vele specialisaties en niveaus. Kansen voor iedereen. Dat vraagt om de handen sectoraal in elkaar te slaan. Om samen te zoeken naar oplossingen voor de vraagstukken van overmorgen. Maar ook om oog te houden voor de verschillen. Verschillen die juist kansen bieden om van daaruit weer nieuwe oplossingen aangedragen te krijgen.

Zo is het tegenhouden van ZZP’ers een slecht doorgedachte oefening. Net als flexibele inzet van werknemers complexer en duur maken. Daartegenover staat dat ondernemers die arbeidskrachten als een kostenpost zien, straks staan te dringen aan de poort. Zij zullen geen diensten meer leveren in de toekomst. Net als het werkdrukprobleem oplossen met minder uren per week werken. Ook dat is het paard achter de wagen spannen. En ja zeker, de werkdruk moet juist niet omhoog. Met een voldoende hoog salaris en goed pensioen kunnen arbeidskrachten hierin eigen keuzes maken. Dan ontstaan er juist oplossingen en meer vrije handen zodat het minder dringen wordt aan de poort. Wedden dat ook de festivalbezoeker graag meer voor een kaartje betaalt en bedrijven at the end hun portemonnee trekken voor veiligheid?

Gelukkig staat de poort nog een eindje van ons vandaan. Maar hij komt in zicht. Tijd voor VBe NL om binnen het veiligheidsdomein de bakens goed mee te verplaatsen zodat de arbeidskrachten het veiligheidsdomein weten te vinden en massaal door de poort ons domein binnenhollen: samen werken aan een veilig Nederland. Dat betekent nu investeren in elkaar, in iedereen die actief is en wil zijn in ons domein.

Bron: VBEnl Leon Vincken



Terug naar overzicht