SPS-Security
Secure, Protect & Service

SPS-Security

SPS-Security is een volwaardig beveiligingsbedrijf. Waarbij kwaliteit, veiligheid en gastvrijheid voorop staan. Wij zien beveiliging als een solide combinatie van die drie factoren. Wij zien beveiliging ook als een vak dat niet alleen draait om waakzaamheid en veiligheid, maar ook om betrokkenheid en gastvrijheid. Om persoonlijk contact en meedenken met de opdrachtgever.

Nieuws


Terug naar overzicht

22-01-2020

Geldautomaten binnenkort weer ’s nachts open

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) en de banken wordt achter de schermen hard gewerkt om alle geldautomaten in de avonduren weer open te krijgen. Daarvoor worden onder andere nieuwe beveiligingsmaatregelen getroffen. De banken durven nog niet te zeggen wanneer er weer ’s nachts gepind kan worden.

Vanwege een lange reeks van steeds gewelddadigere plofkraken worden geldautomaten nu al langer dan een maand ’s nachts afgesloten. Ook zijn veel geldautomaten verwijderd op plaatsen waar een plofkraak onschuldige slachtoffers kan eisen, bijvoorbeeld omdat hun woning instort. Tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens is het niet meer mogelijk om geld uit de automaten te halen. Er wordt nu gekeken of het geld te ontwaarden is, bijvoorbeeld door er onder hoge druk lijm over te spuiten bij een kraak. Als de plofkraken geen bruikbare buit meer opleveren, zal deze vorm van criminaliteit naar verwachting wel verdwijnen.

Praktische bezwaren
Er is nog een aantal praktische bezwaren. Op de eerste plaats moeten natuurlijk de geldautomaten worden omgebouwd. Maar de banken willen ook afspraken met De Nederlandsche Bank over wat er gaat gebeuren met het blok verlijmde bankbiljetten en of dit mag worden omgewisseld voor onbeschadigd geld. Volgens een woordvoerder van DNB hoeft dat laatste geen probleem te zijn.
Het was van begin af aan de afspraak dat de maatregel om geldautomaten ’s nachts af te sluiten tijdelijk zal zou zijn, ook al wordt er op die tijden maar heel weinig geld uit gehaald. DNB stelt echter als voorwaarde aan de banken dat contant geld altijd beschikbaar moet zijn. Om die reden moet er ook altijd binnen vijf kilometer een geldautomaat zijn. De tijdelijke maatregel werd toegestaan vanwege het grote risico voor omwonenden. Het helpt wel. Dit jaar is er pas één plofkraak geweest.Terug naar overzicht